Prof.Dr. Hayri Kozanoğlu, gelir adaletsizliğinin tüm dünyada sosyal yaşamı tehlikeye atan boyutlara ulaştığını belirtti, uzmanların “servet vergisi alınsın” önerisinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti.
Araştırmalara göre, gelir adaletsizliğinin olduğu ekonomilerde şiddet artıyor, suç oranları yükseliyor, toplumsal katılım eğilimi azalıyor, ayrıca tüketim çılgınlığı, gösteriş merakı ve buna bağlı çevre tahribatında da artış gözleniyor.
Ülkelerin dolar milyoneri sayısı da önemli bir ekonomik gösterge. Kozanoğlu’nun aktardığına göre, Küresel Servet Raporu’nda Türkiye, 36 ülke arasında dolar milyoneri artış hızında ikinci ülke. Nüfusa oranlandığında 1400 kişiden bir dolar milyoneri. Bu durumda gelir adaletsizliğini gidermenin en önemli aracının servet vergisi olduğunu belirten Kozanoğlu, Fransız araştırmacılar Emmanuel Saez ve Gabriel Zuchman’ın bu uygulamaya ilişkin önerilerini şöyle sıraladı:
“Birincisi, yüksek bir muafiyet eşiği tanımlanmalı. Böylelikle vergi hem toplumda aşırı zengin olduklarını herkesin kabul ettiği vergi mükelleflerine uygulanır, hem de söz konusu kişiler bu ödemeleri yapmakta bir likidite sorunu yaşamazlar. Bu şekilde amaç dışı servetin el değiştirmesi, örneğin bir fabrikanın nakit parası bulanan bir zengin tarafından ucuza kapatılması gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkmaz.
İkincisi, servet vergisi matrahı beyana bağlı olarak değil; vergi uzmanlarının geniş enformasyon kaynaklarını kullanması, şirket bilançolarını titizlikle incelemesi sonucu belirlenmelidir. Böylelikle vergiden kaçınma ve vergi kaçırma vakaları minimuma iner.
Üçüncüsü, günümüzde servetlerin büyük bölümü hisse senetleri şeklindedir. Hisse senetlerinin ayni olarak ödenmesi, yani nakde çevrilmesinin gerekmemesi olanağı yaratılmalıdır.” (YAZININ TAMAMI)
(ALINTI)